Títol original: Mary and Max
Any: 2009
Durada: 88 minuts
País: Austràlia
Director: Adam Elliot
Guió: Adam Elliot
Actors: Toni Collette, Philip Seymour Hoffman, Barry Humphries, Eric Bana
Música: Dale Cornelius
Fotografia: Gerald Thompson
Gènere: Drama
Productora: Melodrama Pictures
Avui recomanem una pel·lícula d’animació realitzada a través de la tècnica de l’stop-motion: Mary and Max, d’Adam Elliot. Per contar la història, el director es va inspirar en la seva pròpia infantesa i en la relació per carta que va mantenir amb una altra persona.
La pel·lícula narra la conversa per correspondència entre la Mary, una nena australiana de pare absent i mare alcohòlica, i en Max, un home amb la Síndrome d’Asperger (SA) que viu a Nova York. Persones solitàries, ambdós cerquen alguna cosa que no tenen i que aconsegueixen trobar en l’altre a través de les cartes, de manera que entre ells es construeix una relació atípica i profunda de confiança al llarg de dues dècades.
Mary and Max busca un públic adult i madur capaç de valorar el nucli de l’estrany vincle de la parella protagonista: la soledat. Adam Elliot té una sensibilitat i simpatia especials per les persones que no encaixen en el món o que són mal interpretades pels altres. En diversos episodis de la pel·lícula es dóna a entendre que som els altres qui “creem” la discapacitat quan a vegades aquesta no comporta necessàriament una limitació per a la persona que la pateix.
La duresa del film contrasta amb un to constant d’humor i ironia; la SA es tracta d’una forma totalment diferent de com se sol plantejar en la pantalla: sense oblidar que és una ficció. Recordem que la SA és un trastorn del desenvolupament que afecta el funcionament social i l’espectre d’activitats i interessos (el dèficit nuclear de la SA és el trastorn de la cognició social); tot i això, en la pel·lícula es mostra com en Max el que desitja per sobre de tot és tenir un amic.
Us convidem a conèixer i reconèixer, a través del món de plastilina d’en Max i de la Mary, una síndrome i una història sorprenent i dolorosa.
Equip de Redacció de PrisMa
www.educat.cat
educat@prisma.cat
Publicat en la revista Educat núm. 11