L’escola contra el món. L’optimisme és possible

Fitxa tècnica

L’any 2008, Gregorio Luri, professor i filòsof navarrès establert al Masnou, va oferir a tota la comunitat educativa i a totes aquelles persones crítiques amb el món de l’educació un llibre que injecta confiança als mestres, als professors de secundària i a la societat. Amb aquesta obra, Luri vol que ens adonem d’una vegada per totes de la importància de l’educació.

L'escola contra el món

El títol, desafiador, L’escola contra el món. L’optimisme és possible, ens condueix a pensar en què podem fer per millorar l’escola.

Pot semblar un llibre més del mercat bibliogràfic que se suma a la crítica de l’educació i de l’escola, però, com comprovareu un cop hàgiu llegit les primeres pàgines, la impressió inicial s’esvaeix i L’escola contra el món es converteix en una lectura divertida, optimista.

El discurs de Luri és diferent: defuig el catastrofisme, defuig les “idees fixes” contra el “mestre culpable” de tots els mals de l’escola; fa una anàlisi crítica i constructiva del que no li agrada del nostre sistema educatiu.

L’autor desmunta alguns tòpics d’uns quants sistemes educatius del món que funcionen bé i, sense tenir en compte si pertanyen a escoles públiques o privades, se centra en les creences i valors que defensa cada centre. Emfatitzant les preguntes “per què no aprenem de les nostres experiències que han tingut èxit?” i “per què no podem generalitzar les pràctiques positives de l’escola catalana?”, Luri proposa vies per reconstruir la confiança entre família i escola i per recuperar el valor de l’esforç i de la recerca de l’èxit acadèmic.

Sabem que extreure sentències de Gregorio Luri del seu context pot ser “perillós”; de totes maneres, us oferim aquestes dues afirmacions amb la finalitat d’animar-vos a llegir l’obra completa:

  • “L’ideari d’un centre no es reflecteix en cap document, sinó en la conducta dels seus alumnes.”
  • “Democratitzar l’ensenyament significa permetre que qualsevol nen pugui fer els estudis corresponents a les seves aptituds, no postular un igualitarisme universal de les aptituds.”

No seguirem. Us convidem a llegir L’escola contra el món. L’optimisme és possible.

Equip de Redacció de PrisMa
www.educat.cat

Publicat en la revista Educat núm. 10
Descarrega’t el PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.