Fitxa tècnica
El curiós incident del gos a mitjanit és la primera novel·la de l’escriptor britànic Mark Haddon, que anteriorment havia escrit i il·lustrat llibres de literatura infantil. Durant un període de temps, Haddon va treballar amb persones discapacitades psíquiques, i precisament es basa en les seves experiències amb nens autistes per explicar-nos la història d’en Christopher Boone, un noi de 15 anys que presenta la simptomatologia pròpia de la síndrome d’Asperger.
Christopher no menteix mai perquè no entén les mentides, igual que és incapaç d’expressar res que no hagi viscut. No entén les metàfores, no sap interpretar les emocions en un rostre, no suporta que el toquin ni que es canviïn els mobles de lloc, i gemega i crida quan es troba en llocs amb molta gent. Considera que veure passar cinc cotxes vermells seguits significa un dia molt bo; quatre cotxes vermells, un dia bo; i tres cotxes vermells, bastant bo. Però quatre cotxes grocs seguits signifiquen un dia negre, per la qual cosa aquest dia no parlarà amb ningú, només llegirà i no correrà riscos. No menja res que sigui marró o groc.
Malgrat posseir una intel·ligència extraordinària i una memòria excel·lent, en Christopher té problemes per relacionar-se amb el seu entorn i per comprendre les persones, i utilitza les fórmules matemàtiques i la lògica deductiva per afrontar les emocions pròpies o les del món dels adults, que no arriba a comprendre. La trama comença a desenvolupar-se quan una nit es troba mort el gos de la seva veïna en estranyes circumstàncies, cosa que el motivarà a iniciar una investigació emulant Sherlock Holmes, el seu ídol literari.
A la pràctica, aquest plantejament es converteix en una excusa per submergir-nos de ple en la complexa ment d’en Christopher. Amb el pas de les pàgines, anirem veient el món com ell el veu, sentint les coses com ell les sent, raonant com ell raona, i tot això gràcies a un magistral treball narratiu de l’autor, qui aconsegueix combinar de forma eficaç la tendresa, la duresa i l’humor.
Elogiada amb entusiasme per autors consagrats com Oliver Sacks i Ian McEwan, ha merescut l’aprovació massiva dels lectors en tots els països on s’ha publicat, ha estat traduïda a 35 llengües, i ha estat guardonada amb el Premi Whitbread i el Premi de la Commonwealth al Millor Primer Llibre.
Equip de Redacció de PrisMa
www.educat.cat
educat@prisma.cat
Publicat en la revista Educat núm. 4
Una història extraordinària contada de manera genial. Vaig començar a llegir-la i no vaig parar fins acabar-la. Lectura obligada per a tots els docents.
Jo el vaig llegir en anglès i també em va enganxar.
És molt interessant ja que en Christopher va descobrint pistes i acaba esbrinant la veritat.
Una veritat que li fa por i no ajuda a mantenir un bon ambient amb el seu pare.
No dic més perquè val la pena que ho aneu descobrint posant-vos en la pell del personatge.