Títol original: Die Welle
Direcció: Dennis Gansel
Any: 2008
Durada: 110 minuts
País: Alemanya
Guió: Dennis Gansel, Peter Thorwarth (novel·la: Todd Strasser)
Fotografia: Torsten Breuer
Música: Heiko Maile
Actors: Jürgen Vogel, Frederick Lau, Jennifer Ulrich, Max Riemelt, Christiane Paul, Elyas M’Barek, Jacob Matschenz, Cristina Do Rego, Maximilian Mauff, Maximilian Vollmar, Ferdinand Schmidt-Modrow, Tim Oliver Schultz, Amelie Kiefer, Fabian Preger, Odine Johne
Gènere: Drama
Producció: Constantin Film Produktion, Rat Pack Filmproduktion, Medienfonds GFP
Die Welle (La ola) està inspirada en successos reals que van tenir lloc el 1967, quan després de cinc dies d’experiments el professor d’història Ron Jones va haver d’interrompre el projecte La tercera ona, amb el qual pretenia demostrar als seus alumnes de l’escola Cubberley de Palo Alto (Califòrnia) la dimensió real i els perills de l’autocràcia. El 1981, l’escriptor nord-americà Todd Strasser va narrar en el seu llibre The Wave els fets que recupera el director Dennis Gansel situant-los a l’Alemanya de l’època actual.
Durant un projecte setmanal, el professor Rainer Wenger ensenya als estudiants de la seva classe el tema de l’autocràcia com a forma de govern. Els estudiants es mostren escèptics davant la idea que pogués tornar una dictadura com la del Tercer Reich a l’Alemanya dels nostres dies. El professor decideix començar un experiment amb els seus alumnes per demostrar la facilitat de manipulació de les masses. Wenger realitza unes sessions molt pràctiques on presenta els elements que expliquen l’atractiu de l’autocràcia: esperit de grup, ideals comuns, ajuda mútua, etc. L’interès per la forma com s’executen aquestes classes creix, fent que joves d’altres cursos canviïn de classe per assistir a la de Wenger… fins que la situació deriva en violència.
Tot i que la pel·lícula se centra en els perills que genera la capacitat de fascinació d’un líder carismàtic, el fet que en aquest cas es tracti d’un professor convida a la reflexió sobre la influència dels docents a les aules i sobre el bon ús d’aquesta influència en l’alumnat. El que oblida el professor de la pel·lícula és que el docent ha de conèixer el desenvolupament dels processos d’aprenentatge i ha de proporcionar als seus alumnes eines per tal que s’iniciïn en el pensament i comportament dels processos de solució de problemes i, en resoldre’ls, arribin als conceptes que han d’aprendre.
Amb una proposta molt propera quant a concepció a Das experiment (un altre film alemany que activava els ressorts del poder i la pèrdua d’identitat dividint un grup de ciutadans en reus i carcellers), Die Welle abasta la transformació de l’individu en funció de la seva integració en una societat insatisfeta, de la identificació amb aquesta, i la de involució d’aquesta cap al feixisme o qualsevol de les seves variants.
Equip de PrisMa
edicions@prisma.cat
Publicat en la revista Educat núm. 4
Descarrega’t el PDF
Un comentari a “Die Welle (La ola)”