A peu d’obra. Reflexions i vivències a partir de l’escola

Fitxa tècnica

Títol: A peu d’obra. Reflexions i vivències a partir de l’escola

Autor: Jaume Cela Ollé

Edita: Rosa Sensat

ISBN: 978-84-9274-818-1

De vegades, els mestres aconseguim aturar-nos, prendre distància i preguntar-nos pel sentit de la nostra feina. Reflexionem sobre les exigències de la jerarquia administrativa, pensem en quins aspectes de la nova llei d’educació ens permetran avançar o mirem d’entendre el garbuix social en el qual estem immersos. També ens preocupem, és clar, per qüestions més properes com els comportaments d’alguns infants, les demandes dels pares i mares o com aconseguir que els alumnes brillants no s’avorreixin a classe.

Pensem, reflexionem, compartim dubtes i, sobretot, busquem referents, models vàlids i de qualitat, que puguem imitar.

Un dels mestres que millor expliquen els entrellats escolars és Jaume Cela. De tant en tant, escampa pedretes pel camí perquè les puguem resseguir, si volem, com el personatge del conte. I si aconseguim trobar-les ens adonarem que estan nacrades, són autèntiques perles. Com aquesta magnífica A peu d’obra, en què ens presenta, de forma lineal, el desenvolupament d’un curs escolar.

Cada capítol és motiu de reflexió sobre algun dels múltiples aspectes que conformen la vida d’una escola. D’una manera directa, sense subterfugis, sense trampes, dient les coses pel seu nom, Jaume Cela ens acosta a la complexitat de la diversitat de persones, estaments i situacions que conviuen en el microcosmos d’un centre educatiu.

Fer de mestre no és fàcil, i per això agraïm que algú amb experiència i capacitat ens il·lumini i ens ajudi oferint-nos setanta-un capítols, setanta-una píndoles contra el desànim, que es llegeixen coratjosament, que ens aproximen a la realitat educativa, i que tenen la virtut de generar reflexions individuals i col·lectives per fer-nos créixer com a persones.

Es tracta d’una lectura per als mestres en general, però sobretot per als mestres que comencen i que tenen l’oportunitat de reviure els moments d’efervescència, lluita i dignificació de la nostra professió dels anys setanta i vuitanta i dels quals som hereus directes.

Molt recomanable.

Jaume Centelles Pastor
Mestre de l’escola Sant Josep –
El Pi de l’Hospitalet de Llobregat

jcentell@xtec.cat

Publicat en la revista Educat núm. 8

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.