Fitxa tècnica
El bosc dels animals parlants és un poema a la diversitat. La Sara, l’autora, és logopeda i treballa molt sovint amb infants amb tartamudesa. Va pensar en el conte com un recurs i suport logopèdic i va començar a treballar amb la mainada fent un conte manual amb dibuixos, collage i un text que ella va inventar. I el conte va tenir èxit amb els nens.
La trama comença així: «En un bosc d’un país molt llunyà…». I allí, al bosc, trobarem tot un seguit de personatges amb un patró de parla diferent, inclosa la parla tartamudejada.
És molt bonic veure com tots els personatges, encara que parlin diferent, s’entenen a la perfecció i gaudeixen jugant junts.
És un conte per treballar amb infants que tartamudegen, però també per parlar del respecte i la diversitat amb tothom.
Al començament del conte hi ha una guia que explica com s’ha de llegir. Tant si sou mestres, com logopedes, com pares, com padrins…, podeu llegir aquesta petita història. Resulta divertit veure la ràpida interacció que genera amb els nens, ja que hi ha preguntes que poden anar contestant sobre la marxa. Després, també és molt interessant fer-los repetir les frases dels diferents personatges, tot imitant els adults. I amb nens més grans també és molt engrescador teatralitzar el conte. Cadascú ho pot fer a la seva manera, sempre, però, gaudint de cada moment. A més, sense adonar-nos-en, també estem treballant la consciència fonològica, tan important en el procés d’aprenentatge dels infants.
Quan parlem amb un infant que tartamudeja és important:
- NO tractar d’ajudar-lo dient-li «respira», «tranquil», «parla més a poc a poc» o acabant les seves frases.
- Atendre a QUÈ diu, no a com ho diu.
- Parlar-li de forma lenta i pausada.
- Donar-li TEMPS: temps d’escolta activa, temps de compartir moments comunicatius relaxats i temps perquè pugui acabar el seu missatge.
I…
Vet aquí uns animals,
vet aquí un robot…,
i aquest conte
ja s’ha fos.
Mati Molinero Navarro
Mestra i logopeda